Cooperatives de consum ecològic – Article per a la revista etselquemenges

pizza

Article escrit per Rosa Ana Segura, publicat a la revista online etselquemenges:

http://www.etselquemenges.cat/especialista/especialista-etselquemenges-cat/les-cooperatives-de-consum-ecologic/

Avui és dijous, toca “coope” !

Coope, és la forma abreujada per referir-se a una cooperativa de consum ecològic o ecoconsum. Cooperatives, grups o associacions, ve a ser el mateix, grups de persones que coincideixen setmanalment per repartir-se la compra que han fet conjuntament i directament a productors ecològics ( agricultors i ramaders ).

Podem comprar productes com: fruita, verdura, làctics, carn, llegums, fruits secs, vi, cerveses artesanes, etc. La filosofia és disposar de productes ecològics pel consum propi dels socis, afavorint el consum de productes locals, és a dir, produïts a pocs quilòmetres.

La “coope” no és un supermercat on anem a buscar els aliments que ens fan falta, paguem i marxem cap a casa. La “coope” és:

–          El lloc físic on anem a buscar la comanda que hem fet, normalment la setmana anterior.

–          Un espai on es fan assemblees de forma periòdica per decidir quins productes i amb quins productors es treballa.

–          Un espai on cada unitat familiar s´encarrega d´alguna tasca i la fa regularment

( fer comandes, permanències per repartir les comandes, neteja,  etc.)

–          I el més important, un espai on es fa barri, on es coneix a veins i veïnes amb interessos comuns, on hi ha caliu humà que tanta falta ens fa vivint en una ciutat.

A nivell individual tenim accés a un producte ecològic, fresc i de bona qualitat. El preu pel consumidor és raonable, i el productor també pot vendre-ho a un preu just per tota la feina que ha fet.

Els consumidors “agroecològics” consumim producte de temporada i entre altres coses, esperem cada any impacients, l´arribada dels tomàquets. Gaudim de l´autèntic sabor de les fruites i verdures acabades de collir, tal com les ofereix la terra, sense modificar ni accelerar el seu creixement.

Contribuïm d´aquesta manera a millorar l´economia local i la feina de pagesos que viuen a prop nostre i que tracten la terra de forma respectuosa:

–          utilitzant varietats de llavors tradicionals afavorint així la biodiversitat i evitant el monocultiu

–          aprofitant peces que no es vendrien en els supermercats o fruiteries convencionals perquè són massa petites, o lletges, etc.

–          estalviant bosses i envasos

–     en el cas de la ciutat de Barcelona els pagesos “baixen” un cop per setmana a vàries cooperatives de la ciutat. De vegades s´ajuden entre ells aprofitant la furgoneta d´un per repartir la producció de diversos pagesos o ramaders.

El consumidor “agroecològic” té la sort de conèixer personalment a qui li porta les comandes. De tant en tant s´organitzen visites els caps de setmana per anar a veure com treballen.

Els productors ecològics són herois moderns que van a contracorrent d´una societat que aparentment només pensa en produïr el més ràpid possible. En canvi ells pacientment, s´esforcen en contribuir a un món millor i més ben alimentat.

Necessitem als pagesos que cultiven ecològic i els pagesos necessiten consumidors conscients que recolzin la seva tasca. Veiem com cada any va augmentant la superfície de conreu ecològic i perquè segueixi augmentant és necessari una col.laboració entre les dues parts. Un exemple d´aquesta cooperació entre consumidors i productors el trobem a LA REPERAhttp://repera.wordpress.com/ des d´on s´organitzen jornades de trobada i debat entre pagesos i consumidors agroecològics, la darrera trobada es va fer a principis del2012 a Sant Cugat. Podeu trobar en aquest mateix bloc un mapa de Catalunya on es poden localitzar els diferents grups de consum ecològic i també els productors.

Consumir ecològic és avui en dia urgent i molt necessari, una acció positiva que repercutirà en el medi ambient, en l´economia i en la nostra pròpia salut. Una acció individual que sumada a moltes accions individuals cada vegada s´anirà extenent més. I si on viviu no hi ha cap grup o els que hi ha ja estan plens, animeu-vos a crear-ne un. Contacteu amb un grup que porti més temps i us donaran un cop de mà, ja que d´aixó es tracta, de COOPERAR.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s