FER DE LES CRISIS OPORTUNITATS

Com recordarem d´aqui a uns anys aquest 2020? Una nova enfermetat que ens ha afectat tant com a espècie humana. Uns mesos de confinament, aïllament social, canvis laborals forçosos. I tot plegat, servirà d´alguna cosa?

I si ens fixem què han fet les plantes? Per algunes d´elles la inactivitat humana ha sigut una gran oportunitat i mai haviem vist tantes “males herbes” especialment a les ciutats.

Les plantes són les nostres grans aliades, al cap i a la fi, estan al planeta terra des de molt abans que els humans. Elles tenen molta més experiència d´adaptació als canvis i de fer de les crisis oportunitats de creixement.

I com incorporar la seva ajuda en el nostre dia a dia? No importa on visquis, gaudeix d´elles de la forma que puguis. Planta-les a l´hort, al balcó, allà on siguis. Segueix els seus cicles i que siguin el teu aliment, el teu remei la teva connexió amb la natura.

T´agradaria fer-ho, però no saps per on començar? Dóna un cop d´ull a l´AGENDA i porta l´alegria de les plantes a la teva llar.

Les fases de la lluna

fases lluna

Segueixo la lluna i els seus moviments, em fascina. Saps distingir quan és lluna nova, lluna plena, quart creixent o quart minvant ? Una dona molt sàvia, la Marta, que és mare doula, em va ensenyar aquesta bonica cançó:

“Lluna nova peix al cove, quart creixent gep a ponent.

Lluna plena el mar remena, quart minvant gep a llevant.

 Quatre cares té la lluna, dues com grills de llimona

una que ningú no ha vist i una de cara rodona…”

http://musicamestracancons.blogspot.com/2011/10/lluna-plena.html

Demà comença el quart creixent, la lluna fa forma de D  majúscula i per això es diu que és mentidera, perquè quan té forma de C majúscula que semblaria que és creixent en realitat és quart minvant.

Rosa Ana Segura Cuella, naturòpata i herbolària artesana.

 

 

Com fer una crema facial a casa

oli olivaSabem que l´oli d´oliva és el millor per a la nostra cuina, com millor qualitat tingui millor per a la nostra salut. Aquest mateix oli el podem utilitzar per fer-nos una crema facial o corporal casolana molt fàcil, barata i ràpida de fer, és una recepta utilitzada per algunes àvies que simplement es rentaven la cara amb aigua i sabó i s´hi afegien un parell de gotes d´oli d´oliva directament aplicat a la pell amb un suau massatge. La pell absorveix l´oli i no queda pel.lícula greixosa, és apte per a tot tipus de pell.

Si ens agrada més que tingui una consitència més semblant a una crema podem barrejar una culleradeta de postre d´oli d´oliva amb una cullerada sopera de gel d´aloe vera. També hi podríem afegir una gota d´oli essencial, per exemple de lavanda amb propietats antiestrès i regeneradores de la pell. Com es tracta d´una crema molt concentrada amb poca quantitat que ens posem ja serà suficient i es conserva 6 mesos fora de la nevera.

Si vols aprendre a fer sabons, cremes i altres cosmètics, amb ingredients ecològics, tens més informació AQUÍ.

Rosa Ana Segura Cuella, naturòpata i herbolària artesana.

TEMPS DE MORES

moresTEMPS DE MORES

Ja tenim aquí les primeres mores, com les podem aprofitar ?

– Podem congelar-les i guardar-les per decorar postres, pastissos, etc.

– Podem fer-ne confitura. És tradició fer-les amb sucre blanc amb proporcions que poden arribar al kg de sucre blanc per cada kg de fruita utilitzada, especialment quan la fruita és àcida. Però si collim les mores ben madures en podríem prescindir totalment o posar-ne molt poc, per exemple per 1 kg de mores només 100 grams de sucre integral de canya. Cuinem les mores amb el sucre durant uns 20 minuts a foc lent i remenant amb cullera de fusta. Per conservar-la posem la confitura encara calenta dins de pots de vidre nets, els posem cap per avall i els deixem refredar. Els guardem a l´armari. Un cop n´obrim un, es conserva uns quants dies a la nevera. 

CURS ANUAL DE FITOTERÀPIA TRADICIONAL (últimes places), coneix les nostres herbes remeieres i les seves propietats medicinals, culinàries, cosmètiques, etc. més informació del curs AQUÍ

 

Últimes places excursions i elaboració de remeis a la Cerdanya

campaneta fbESTIU ENTRE FLORS I HERBES Excursions i elaboració de remeis naturals amb les herbes de la Cerdanya. L´estiu a la Cerdanya és el paradís per als que estimem les herbes. Farem excursions tot descobrint les herbes remeieres i menjarem alguns fruits silvestres com les maduixes i els gerds (frambuesas). Cada alumne elabora i s´emporta diferents remeis naturals.
Dissabte 2 i diumenge 3 d´agost, (es pot triar només un dia o els 2 dies).

Horari: de 10.15 a 13.45h i de 14.45 a 17.15h
Lloc: Un poble de la Cerdanya, a prop de Puigcerdà.
Allotjament: possibilitat de quedar-se a dormir dissabte al vespre (no inclòs en el preu del curs, tampoc s´inclouen els àpats).
CAL INSCRIURE´S PREVIAMENT PER RESERVAR PLAÇA últim dia per reservar dijous 31 de juliol

Tallers amb places per aquest estiu

donaAquests són els tallers amb places per aquest estiu, reserva la teva plaça enviant un correu a rosaanaseguracuella@gmail.com

SABONS ARTESANALS Aprèn a elaborar de manera fàcil sabons artesans amb ingredients naturals.
Dissabte 12 de juliol
Horari: de 10.30 a 13.30h
Lloc: Los Ángeles Llibreria, c/travessera de gràcia 157, bcn
CAL INSCRIURE´S PREVIAMENT PER RESERVAR PLAÇA abans del 10 de juliol

DONA I CICLES NATURALS alimentació, emocions, relació amb la lluna i els cicles de la natura i preparació de remeis naturals. Dissabte 19 de juliol
Horari: de 10:30 a 16:30 .
Lloc: Barri de Sants, bcn
CAL INSCRIURE´S PREVIAMENT PER RESERVAR PLAÇA abans del 16 de juliol, més info AQUÍ

ESTIU ENTRE FLORS I HERBES Excursions i elaboració de remeis naturals amb les herbes de la Cerdanya.
Dissabte 2 i diumenge 3 d´agost, (es pot triar només un dia o els 2 dies).

Horari: de 10.15 a 13.45h i de 14.45 a 17.15h
Lloc: Un poble de la Cerdanya.
Allotjament: possibilitat d´allotjament dissabte al vespre (no inclòs en el preu del curs, tampoc s´inclouen els àpats).
CAL INSCRIURE´S PREVIAMENT PER RESERVAR PLAÇA abans del 31 de juliol.

sabons artesanalsCURSOS I ACTIVITATS ESTIU 2014

Després del solstici, l´estiu ja és aquí. La natura a partir de l`època fèrtil de la primavera i de l´esclat de flors, ens ofereix els fruits d´arbres i plantes en forma de deliciosa i dolça fruita, i també comencen a formar-se els fruits de les plantes medicinals silvestres, que collirem una mica més endavant a partir del mes de setembre.

La fertilitat als humans, ens pot portar fruits, el més habitual és pensar en els fills. Però també podem tindre altres fruits si perseverem en fer allò que ens agrada de veritat. Els fruits que jo he anat “parint” al llarg dels últims anys els oferixo en forma de cursos i activitats vàries, i m´emociona veure com d´altres persones els disfruten i al mateix temps també treuen els seus propis fruits, i les llavors es van escampant…

Les activitats que ofereixo aquest estiu es troben clicant AQUÍ

Et desitjo un feliç i fructífer estiu !

Rosa Ana Segura Cuella, herbolària i naturòpata artesana.

Taller: Remeis naturals per a la dona

remeis naturals per a la donaPreparem en total 9 remeis amb herbes, olis, i altres ingredients naturals pel dolor de regla, fogots associats a la menopausa, sequetat vaginal, fertilitat, etc.

També parlem d´alimentació i suplements naturals, emocions, el coneixement del cicle de la lluna i com el podem aplicar al nostre propi cicle.

Data: dissabte 18 de gener  

Horari: de 10.15 a 13.30 i de 14.30 a 18.15  Fem una pausa per menjar i compartim el dinar.

LLocllibreria LOS ÁNGELES Travessera de Gràcia 157, bcn ( Gràcia ).

Preu: Inclou els ingredients , els recipients i les etiquetes dels remeis naturals que prepararem i que es podran emportar les alumnes (9 preparats per persona ).

Per inscriure´s i reserva de plaça cal enviar un correu a info@terradeflors.com 

Plantes pel mal de regla

maria lluïsaPel mal de regla les infusions de la planta maria lluïsa poden ajudar, és una planta medicinal molt interessant que té un sabor molt agradable i és bastant fàcil de tindre al balcó i utilitzar les seves fulles fresques o seques. En el proper curs anual de fitoteràpia tradicional veurem en profunditat quines són les plantes medicinals específiques per aquest malestar i molts altres, però a més a més treballarem  combinant les classes teòriques a l´aula amb les sortides a la natura ( 6 sortides en tot el curs ), més informació del curs AQUÍ

 

Recepta amb ametlles

COM FER CREMA D´AMETLLES

A continuació us poso una recepta que he incorporat fa poc. Recordar-vos que aquest dimecres 25 de setembre a les 19 hores faig una xerrada sobre “Com menjar ecològic sense que la butxaca se´n ressenti” a EL TEU ESPAI, l´entrada és gratuïta. També que les inscripcions ja estan obertes per als tallers de cuina que dono a COTXERES DE SANTS: “CUINA ECOLÒGICA DE TEMPORADA” i el taller de “POSTRES ECOLÒGICS”. Més informació de les properes activitats AQUI

elaboració pasta o crema d´ametlles bcHi ha un ingredient molt interessant que no acostumo a comprar pel seu elevat preu és la crema d´ametlles, també coneguda com a mantega d´ametlles o pasta d´ametlles.  Vaig trobar no fa gaire una recepta de com fer cremes de fruits secs a Vida en tu comida, i seguint les instruccions a partir d´ametlles crues pelades i triturant en un processador d´aliments durant només un-dos minuts, cada hora ( excepte a la nit ), al cap de 24 hores les ametlles es transformen en una pasta untable i oliosa.

llet ametlles bcLa crema d´ametlles es pot transformar en llet d´ametlles afegint una cullerada de postre per got d´aigua calenta, queda molt bona inclús sense afegir-hi sucre ni cap endolcidor. La pasta d´ametlles un cop feta es pot guardar a la nevera i dura més temps que els bricks de llet ja feta.

ingredients crema de cigrons i verdures bcRECEPTA CREMA DE CIGRONS I VERDURES  (amb pasta o crema d´ametlles): cigrons cuits, carbassó cru, pebrot escalivat, 1 ceba tendra, 1 fulla de sàlvia fresca, 1 cullerada sopera de crema d´ametlles, un rajolí d´oli d´oliva. Triturar-ho tot fins que quedi consistència de crema. Es pot pendre freda o escalfar una mica. 

crema de cigrons i verdures bcAixí és com queda la crema, aquesta recepta la vaig fer aprofitant cigrons cuits i pebrot escalivat que em sobraven i també carbassó cru, ja que la vaig fer al principi del mes de setembre que encara feia calor. Bon profit !

Rosa Ana Segura Cuella, naturòpata i herbolària artesana.

Taller de sabons artesanals

sabó mel calèndula avenaPròximes dates del taller intenssiu de sabons (grups reduïts) al barri de Gràcia:

– dissabte 23 de febrer de 10.30 a 13.30

– dissabte 9 de març de 10.30 a 13.30

Per a més informació, preu i inscripcions enviar un e-mail a info@terradeflors.com

Per consultar properes edicions més informació AQUÍ

Fotografia alguns dels sabons que fem al taller: sabó de calèndula, sabó de mel i sabó de civada (avena ).

Receptes amb menta

MENTAS IIVols conéixer les propietats de la menta i algunes receptes culinàries ? Escolta la meva participació al  programa de ràdio LA CUINA DE CARBÓ a COMràdio en aquest enllaç:

http://comradioblocs.com/lacuinadecarbo/2012/05/16/menta/

Pots veure a la fotografia diferents tipus de menta: menta pebrera, herbabona, mentha pulegium, etc. són plantes de la gent d´ EL VERGEL DE LAS HADAS http://vergeldelashadas.com/asociacion/ que vaig comprar a la fira de Sant Ponç d´aquest any. Val la pena tindre una planta de menta al balcó, és sencillament DELICIOSA !

Conferència a Biocultura bcn 2012

conferencia biocultura Rosa Ana Segura CuellaEl diumenge 6 de maig a les 16 hores donaré una conferència a la fira BIOCULTURA ( Palau Sant Jordi ) sobre plantes medicinals “Teoria de les signatures: com ens parlen les plantes medicinals” sala 9 de la fira. Parlaré d´alguns signes que presenten les plantes (color, sabor, formes, etc.) i que antigament s´havien relacionat amb les seves propietats. Avui en dia es considera que aquesta teoria no té cap validesa per això jo només la utilitzo com un joc amb els alumnes per ajudar-los a recordar les propietats de les plantes.

Biocultura és una fira molt recomanable d´alimentació ecològica, teràpies naturals, cosmètica natural, etc. Hi haurà durant els dies de la fira autobusos  que porten des de plaça Espanya fins al palau Sant Jordi, i també de tornada cap a plaça Espanya…. no us ho podeu perdre !

Amanida de flors silvestres

amanida borratja i calendulaCelebrem avui el dia de la Terra. Proposo celebrar-lo cada dia actuant amb amor i respectant a tot el que ens envolta: humans (també a tu mateix !), animals, boscos, rius, mars, etc. Avui amb flors de la mare Terra proposo una amanida de flors silvestres:

RECEPTA: AMANIDA DE FLORS SILVESTRES

Ingredients: flors de borraina (borratja) , pètals de calèndula, enciam de fulla de roure, fulles de mostassa, pastanagues, oli d´oliva, sal, unes gotes de vinagre de poma, un grapadet de pinyons.

Elaboració: rentem amb molt de compte les flors de borratja – rentem les flors de calèndula i en separem els pètals – rentem i tallem les fulles d´enciam i de mostassa – pelem i tallem les pastanagues – torrem els pinyons 5 minuts al forn – en un plat coloquem primer les fulles verdes i per sobre les pastanagues,  les flors  i els pinyons- amanim amb una mica de sal, oli d´oliva i unes gotes de vinagre de poma.

Cooperatives de consum ecològic – Article per a la revista etselquemenges

pizza

Article escrit per Rosa Ana Segura, publicat a la revista online etselquemenges:

http://www.etselquemenges.cat/especialista/especialista-etselquemenges-cat/les-cooperatives-de-consum-ecologic/

Avui és dijous, toca “coope” !

Coope, és la forma abreujada per referir-se a una cooperativa de consum ecològic o ecoconsum. Cooperatives, grups o associacions, ve a ser el mateix, grups de persones que coincideixen setmanalment per repartir-se la compra que han fet conjuntament i directament a productors ecològics ( agricultors i ramaders ).

Podem comprar productes com: fruita, verdura, làctics, carn, llegums, fruits secs, vi, cerveses artesanes, etc. La filosofia és disposar de productes ecològics pel consum propi dels socis, afavorint el consum de productes locals, és a dir, produïts a pocs quilòmetres.

La “coope” no és un supermercat on anem a buscar els aliments que ens fan falta, paguem i marxem cap a casa. La “coope” és:

–          El lloc físic on anem a buscar la comanda que hem fet, normalment la setmana anterior.

–          Un espai on es fan assemblees de forma periòdica per decidir quins productes i amb quins productors es treballa.

–          Un espai on cada unitat familiar s´encarrega d´alguna tasca i la fa regularment

( fer comandes, permanències per repartir les comandes, neteja,  etc.)

–          I el més important, un espai on es fa barri, on es coneix a veins i veïnes amb interessos comuns, on hi ha caliu humà que tanta falta ens fa vivint en una ciutat.

A nivell individual tenim accés a un producte ecològic, fresc i de bona qualitat. El preu pel consumidor és raonable, i el productor també pot vendre-ho a un preu just per tota la feina que ha fet.

Els consumidors “agroecològics” consumim producte de temporada i entre altres coses, esperem cada any impacients, l´arribada dels tomàquets. Gaudim de l´autèntic sabor de les fruites i verdures acabades de collir, tal com les ofereix la terra, sense modificar ni accelerar el seu creixement.

Contribuïm d´aquesta manera a millorar l´economia local i la feina de pagesos que viuen a prop nostre i que tracten la terra de forma respectuosa:

–          utilitzant varietats de llavors tradicionals afavorint així la biodiversitat i evitant el monocultiu

–          aprofitant peces que no es vendrien en els supermercats o fruiteries convencionals perquè són massa petites, o lletges, etc.

–          estalviant bosses i envasos

–     en el cas de la ciutat de Barcelona els pagesos “baixen” un cop per setmana a vàries cooperatives de la ciutat. De vegades s´ajuden entre ells aprofitant la furgoneta d´un per repartir la producció de diversos pagesos o ramaders.

El consumidor “agroecològic” té la sort de conèixer personalment a qui li porta les comandes. De tant en tant s´organitzen visites els caps de setmana per anar a veure com treballen.

Els productors ecològics són herois moderns que van a contracorrent d´una societat que aparentment només pensa en produïr el més ràpid possible. En canvi ells pacientment, s´esforcen en contribuir a un món millor i més ben alimentat.

Necessitem als pagesos que cultiven ecològic i els pagesos necessiten consumidors conscients que recolzin la seva tasca. Veiem com cada any va augmentant la superfície de conreu ecològic i perquè segueixi augmentant és necessari una col.laboració entre les dues parts. Un exemple d´aquesta cooperació entre consumidors i productors el trobem a LA REPERAhttp://repera.wordpress.com/ des d´on s´organitzen jornades de trobada i debat entre pagesos i consumidors agroecològics, la darrera trobada es va fer a principis del2012 a Sant Cugat. Podeu trobar en aquest mateix bloc un mapa de Catalunya on es poden localitzar els diferents grups de consum ecològic i també els productors.

Consumir ecològic és avui en dia urgent i molt necessari, una acció positiva que repercutirà en el medi ambient, en l´economia i en la nostra pròpia salut. Una acció individual que sumada a moltes accions individuals cada vegada s´anirà extenent més. I si on viviu no hi ha cap grup o els que hi ha ja estan plens, animeu-vos a crear-ne un. Contacteu amb un grup que porti més temps i us donaran un cop de mà, ja que d´aixó es tracta, de COOPERAR.

 

Receptes amb fonoll

receptes facils amb fonoll

RESUM DEL PROGRAMA DE RÀDIO SOBRE EL FONOLL A LA CUINA DE CARBÓ:

Rosa Ana Segura Cuella és naturòpata i herbolària artesana, es dedica a la consulta de naturopatia i és professora de diferents cursos; fitoteràpia, remeis naturals i cosmètica natural. Més informació a instagram Correu:         info@terradeflors.com 

“El fonoll com a verdura està deliciós i és molt fàcil de cuinar, el podem menjar cru o cuit,

Aquí teniu tres receptes amb fonoll, espero que us agradin”:

SOPA DE VERDURES AMB FONOLL
1 ceba / 2 alls / 2 o 3 pastanagues / 1 nap / 1 bulb de fonoll / dues patates /1 ou / un polsim de pebre de tres colors / un polsim de gingebre / sal / oli / aigua
– sofregim primer la ceba amb un rajolí d´oli i després els alls.
– a cotinuació afegim les verdures tallades a dauets, i ho tenim uns minuts més.
– afegim aigua que cobreixi totes les verdures + dos dits, sal, pebre i gingebre en pols.
– ho portem a bollir i cuinem a foc lent i mig tapat durant uns 15 minuts.
– bollim l´ou per separat
– servim la sopa amb unes gotes d´oli d´oliva en cru i l´ou tallat per sobre.

SALSA DE FONOLL PER PLATS DE PASTA 
2 porros / 1 bulb de fonoll / ví blanc / sal / oli / un brick de crema de llet / mitja culleradeta de postre de pebre vermell dolç / un polsim de canyella en pols
– sofregim els porros a continuación hi posem el fonoll tallat ben fi, i la sal.
– afegim el vi blanc i ho tenim dos minuts més.
– afegim la crema de llet, el pebre vermell i la canyella, cuinem uns 5 minuts.
– rectifiquem de sal i espècies, servir tal qual o triturar amb la batedora fins que quedi consistència de crema.
– UNA ALTRA VERSIÓ SERIA UN COP TRITURAT FER-LO SERVIR  COM A SALSA BEIXAMEL, CUBRIR LA PASTA AMB LA BEIXAMEL I UNES AMETLLES TALLADES A DAUETS I GRATINAR AL FORN.

AMANIDA DE FONOLL I MADUIXES
4 endívies / mig fonoll, reservem les fulles per decorar / unes quantes maduixes / 6 dàtils / 2 cullerades soperes de sèsam / una culleradeta de postres de suc de llimona / nous / oli / sal / 1 c.sopera de menta seca / una miqueta de gingebre en pols
– Deixem els dàtils en remull amb aigua que just els cobreixi durant uns minuts,després escórrer.
– Rentem i tallem les endívies a tires.
– Rentem i tallem a tires molt finites el fonoll.
– Tallem les nous a trossets
– Torrem durant dos minuts en una paella el sèsam.
– Obrim els dàtils per la meitat traiem i llencem l’os i els tallem a trossets.
– Rentem i tallem a làmines les maduixes.
– Posem tot en un plat per servir, afegim sal, oli d’oliva, la menta seca una miqueta de gingebre en pols i una culleradeta de suc de llimona.

 

 

 

Receptes amb romaní

alcohol de romani

Rosa Ana Segura Cuella és naturòpata i herbolària artesana, es dedica a la consulta de naturopatia i és professora de diferents cursos; fitoteràpia, remeis naturals, cosmètica natural i sabons artesanals, etc. Podeu trobar més receptes a instagramfacebook de terradeflors. Per rebre informació dels cursos enviar un correu a info@terradeflors.com 

Amb el romaní podem fer molts remeis naturals com l´alcohol de romaní que és un alcohol de fregues que va bé pel dolor i la circulació (fotografia).

El romaní també s´utilitza molt a la cuina.

Avui us proposo tres receptes de cuina vegetariana amb romaní:

PATÉ DE PASTANAGUES:
Mig kilo de pastanagues bullides o cuites al vapor / All en pols 1 culleradeta de postre / orenga sec 1 culleradeta de postre / 2 fulles fresques de sàlvia / 6 fulletes de romaní fresc / 3 fulles de menta fresca /sal /oli d´oliva
– Primer cuinem les pastanagues al vapor o bollides.
– Després les triturem amb el minipimer i la resta d´ingredients.
– rectifiquem de sal

AMANIDA AMB ROMANÍ
Remolatxa / naps / pipes de girasol crues / sèsam negre o blanc / pastanagues / 1 cullerada sopera  de fulles de romaní fresc / arrel de gingebre fresc mitja culleradeta de postre / oli d´oliva / sal
– en una paella sense oli escalfem durant dos minuts les pipes
– en una paella sense oli escalfem durant dos minuts les llavors de sèsam
– pelem i tallem la remolatxa a dauets
– pelem i tallem els naps a bastonets
– pelem i tallem les pastanagues
– rentem i tallem les fulles de romaní, molt petites
– pelem i rallem molt fi el gingebre fresc
– Preparem el plat posant primer les pastanagues, la remolatxa i els naps.
– Posem per sobre la sal, l´oli, el gingebre rallat, el romaní, les pipes de girasol i les llavors de sèsam negre.

CRACKERS DE ROMANÍ
250 grams de farina integral d´espelta / 250 grams de farina integral de sègol ( centeno ) / 3 cullerades soperes de llavors de pipes de girasol / 2 cullerades soperes rasses de fulles de romaní fresc / sal / 1 cullerada sopera d´oli d´oliva / aigua a ull
– en un bol posem les farines, les llavors de sèsam el romaní rentat i tallat, sal i oli. Anem afegint mica en mica l´aigua fins que ens quedi una bola que no se´ns enganxi a les mans.
– estirem la bola amb un corró, tallem els crackers.
– enfornem a 220º durant 15 minuts.

 

Vés a dormir dues hores després d´haver sopat – revista etselquemenges

Article escrit per Rosa Ana Segura, per a la revista Ets el que menges.

En algun moment teniem la bona costum de sopar d´hora, potser perquè els nostres avantpassats no tenien llum elèctrica, ni televisió, i l´endemà s´aixecaven aviat amb la llum del dia per anar a treballar. Com és que ara en aquest país és costum sopar tard ? Quantes hores de diferència entre sopar a les 18 hores com fan per exemple a Gran Bretanya, i sopar a les 21 o 22 hores com a molt aviat que estem sopant aquí !

Evidentment  diferim amb els països del centre i nord d´Europa en quan a horaris de feina, i això ens determina molt a l´hora de fer els àpats.

PER QUÈ ÉS BO DEIXAR TEMPS ENTRE EL SOPAR I L´HORA D´ANAR A DORMIR ?

Per començar, i és fàcil d´entendre, necessitem un temps mínim per fer la digestió

( recordant sempre de mastegar i ensalivar bé els aliments ), per anar bé unes dues hores. Un cop passat aquest temps, en el qual el nostre cos dedica part de la seva energia a digerir el sopar, podrem anar a dormir amb la digestió feta, i això repercutirà positivament en la nostra salut:

–          dormirem millor i el cos podrà dedicar l´energia a fer les funcions fisiològiques adequades mentres estem dormint.

–          ens aixecarem descansats

–          millora l´aspecte de la nostra pell

–          ajuda a mantenir un pes adequat

–          ens aixecarem amb la suficient gana per fer un bon esmorçar i així començar el dia amb l´empenta suficient.

QUINS SÓN ELS INCONVENIENTS DE NO HAVER FET LA DIGESTIÓ

Un inconvenient important, i que de vegades passa desapercebut és que aquesta costum afavoreix l´obesitat. Si anem a dormir havent sopat tard i abundant, ens aixecarem al dia següent sense gana i gairebé ni esmorçarem. Això vol dir que  arribarem al migdia famèlics, picarem qualsevol cosa abans de dinar i dinarem copiosament. Com haurem menjat molt, tindrem remordiments i intentarem no berenar ( i és molt probable que acabem picant un altre cop ), amb la conseqüència que arribarem de nou a l´hora de sopar amb fam i tornarem a sopar en gran quantitat i a deshora. Així, dia rera dia, anirem augmentant el nostre pes…

Altres inconvinients de no haver fet la digestió són:

–          insomni

–          mal alè

–          mucositat matinal

–          molèsties en l´aparell digestiu, com mal d´estòmac.

–          l´endemà ens aixecarem sense gana i no farem un esmorçar adequat

QUINS SOPARS SÓN RECOMANABLES

Això dependrà de diversos factors: l´hora que arribem a casa al vespre, si sopem sols o tenim família i volem sopar junts, si hem fet esport durant la tarda,  l´edat que tenim, la salut individual, els gustos individuals, etc.

Com a norma general s´aconsella fer sopars més lleugers que el dinar, sempre incloure verdura, i evitar fregits i productes càrnics.

Si arribem tard a casa i hem d´anar a dormir ràpid perquè l´endemà ens tornem a aixecar aviat, el que es pot fer és; o bé tindre el sopar mig preparat o bé fer un plat únic com podria ser un puré de verdura ( si volem a la verdura un cop cuita li podem afegir per exemple arròs integral cuit i llenties cuites, ho triturem tot i tenim un plat únic complet ).

Altres exemples de sopar:

–          Saltejat de col, ceba i seitan, amb guarnició de pasta integral bollida ( opció vegana )

–          Crema de porros + pà integral d´espelta amb paté vegetal de cigrons ( opció vegana )

–          Sopa de fideus integrals amb brou vegetal + truita de bledes  (opció vegetariana )

–          Cuinar al vapor verdures, patata i Peix ( opció no vegetarìana )

–          Bròquil i calçots al forn amb herbes de provença + hamburguesa de mill i llenties ( opció vegana ).

Si recuperem aquella bona costum que tenien els nostres avis, de sopar poc i el més aviat possible,  obtindrem un doble estalvi energètic: el del nostre propi cos, i també el de l´energia elèctrica que ens estalviarem anant a dormir d´hora. I si a més hem comprat els productes ecològics i locals estarem contribuïnt a una vida més sostenible.

Rosa Ana Segura Cuella – naturòpata

NOTA: Aquest escrit va inspirar l´article de la revista online etselquemenges;

http://www.etselquemenges.cat/repte/ves-a-dormir-dues-hores-despres-de-sopar-8521

Un nou amic…

DSCN7238Actualment la meva feina es desenvolupa a la consulta de naturòpata i  com a professora en diferents espais de Barcelona. Però també hi ha hores de feina a casa, per preparar els tallers i altres tasques. En aquests moments de solitud, tinc la sort de gaudir d ´un balcó amb molta llum, on hi tinc unes quantes plantes. I des de fa unes setmanes molt sovint em visita algú a qui ja considero un nou amic, un petit ocellet. Ni tan sols sé quin tipus d´ocell és, semblant a un pardal comú però més petit i les plomes són d´un color marró claret. És com una petita boleta de plomes , però és tan simpàtic que quan el veig arribar m´aixeco per contemplar-lo. Ell no s´espanta, com si ja em conegués, va a la seva i em regala un dels moments més bonics del dia…

Pluja

rosa ana lobularia9 de gener, hivern, fred, i enyorança de pluja. Ja fa unes quantes setmanes que no plou, i les plantes, els animals, els arbres,  i les persones, necessitem la pluja. Fa pocs dies passejant per la carretera de les aigües, la terra estava seca, però la natura va fent feina i ja vaig veure florides algunes borraines, calèndules i herba de santa Teresa o lobularia marítima   ( a la fotografía ). L´ herba de santa Teresa, és una planta que estimo des de que era molt petita, potser perquè és una planta tan petita que m´identificava amb ella per tamany. De flors blanques té un intens aroma a mel i en climes temperats, la podem veure florida pràcticament tot l´any, encara que no plogui…

La natura es va despertant, el solstici d´hivern és el tret de sortida, el dia comença a créixer, i a partir d´ara s´aniran incorporant, mica en mica amb ajuda dels dies de pluja, noves flors, fins arribar a l´esclat total de la primavera.

Com a enamorada de les flors, ho espero amb impaciència, però la mare Terra em regala moments de pur èxtasi, cada vegada que tinc la sort de trobar-me amb una planta que ja ha florit…

Inici

2011, ha sigut el meu primer any com autònoma i, fent balanç, no he parat. M´han passat, sense esperar-ho tantes coses increïbles, que vull començar el 2012 sense expectatives però oberta a les sorpreses que la vida va posant en el meu camí…   Com poder passar una setmana a la comunitat de Findhorn a Escòcia, per entendre que ecologia i espiritualitat van unides i posar a la pràctica el “love in action” en tot el que vaig fent. O poder veure al mig del mar mediterrani un dofí que nadava en llibertat… Conéixer nous alumnes i pacients i poder compartir i aprendre. Donar gràcies cada dia per poder treballar en el que més estimo, en aquesta meravellosa TERRA de FLORS.

FLORS, AMOR I ALEGRIA pel 2012 ! Rosa Ana